Panaeolus sphinctrinus

Franjevlekplaat


Beschrijving
Hoed ei- tot klokvormig met papil, Ø 1-4 cm, glad, mat, vochtig licht tot donker bruingrijs, wittig-grijzig opdrogend, met witte tandjes van velumresten aan de rand.
Lamellen grijs tot zwart.
Steel 6-14 cm x 1-3 mm, wit bepoederd, licht grijsbruin tot donkerbruin, met een witviltige basis. Vlees crème. Smaak mild. Geur zwak, zwammig.
Giftig.

Voorkomen
Op oude mest van koeien, paarden en schapen in graslanden, parken, wegbermen en langs ruiterpaden. Zomer-herfst.
Saprofiet.

Status
Algemeen.

Extra informatie
Begin deze eeuw werd de werkzame stof in enkele, al door de Azteken ritueel gebruikte Vlekplaten (Panaeolus) en exotische Kaalkopjes als Psilocybe mexicana en Psilocybe cubensis (1B.jpg) ontdekt. In Nederland komen het Puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata) (701B.jpg), de Gazonvlekplaat (Panaeolus foenisecii) (738.jpg) en de Franjevlekplaat voor. Enige tijd na het eten van deze paddenstoelen raakt men in een toestand van euforie en krijgt men kleuren- en vormenrijke visuele hallucinaties. Eind zestiger jaren werd het gebruik van het in Kaalkopjes aanwezige psilocybine (en van LSD) door de goeroes van de jonge generatie gepropageerd. Tegenwoordig worden deze in kassen gekweekte "ecodrugs" in Nederland in speciaalzaken verkocht. Het effect van hallucinogene paddenstoelen op de beleving en het gedrag van de gebruiker, zoals dat door Carlos Castaneda onder andere in "De lessen van Don Juan" werd beschreven, blijkt, mede afhankelijk van zijn of haar persoonlijkheidsstruktuur, per persoon sterk verschillend. In verband met soms na eenmalig gebruik optredende, zelfs tot opname leidende psychiatrische symptomen, moet tenminste aan labiele mensen, en zeker aan mensen met een bekende erfelijke aanleg voor depressies of psychoses het nuttigen van hallucinogene paddenstoelen worden ontraden.

%LABEL% (%SOURCE%)