Echte honingzwam
Beschrijving
Hoed gewelfd, dan onregelmatig vlak, Ø 4-15 cm, mat, vooral in het centrum met donkere schubben, honinggeel of geelbruin tot olijfgeel of -bruin, met witte rand.
Lamellen wittig, roodbruin vlekkend.
Steel 6-16 cm x 5-15 mm, wittig tot vleeskleurig, met een dikke, vliezige, witte ring met aan de onderkant een gele randzone, de basis versmald of verdikt, vaak met rhizomorfen. Vlees wit tot vleeskleurig. Geur sterk, onaangenaam muf.
Verdacht.
Voorkomen
In bundels op wortels en stronken en aan de stambasis van voornamelijk loofbomen op rijkere grond.
Parasitair.
Status
Algemeen.
Verwante en/of gelijkende soorten
Armillaria lutea
Armillaria ostoyae
Extra informatie
Net als de lamellen van de voornamelijk in Zuid-Europa op tamme kastanjes voorkomende Lantaarnzwam (Omphalotus illudens of Omphalotus olearius) (1B.jpg) en de een groenig schijnsel producerende vruchtlichamen van de Scherpe schelpzwam (Panellus stipticus) (752.jpg) en van sommige tropische Mycena's, lichten de zwarte rhizomorfen (37A.jpg) (37B.jpg) van de Echte honingzwam in het donker op (bioluminescentie).
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden met rhizomorfen begroeide stukjes hout door soldaten in de loopgraven op de helm gedragen, zodat men in het pikkedonker niet voortdurend op elkaar botste, terwijl de vijand het zwakke schijnsel niet waar kon nemen. Met levende rhizomorfen overgroeide boomstammetjes zijn bekend als dwaallichtjes(ver)schijnsel in de Biesbos.
(454A.jpg)
(37A.jpg)
(37B.jpg)