Amanita virosa

Kleverige knolamaniet


Beschrijving
Hoed kegelvormig, dan gewelfd tot uitgespreid, soms met een verhoogd centrum, Ø 5-12 cm, glad, wat kleverig, zuiver wit.
Lamellen dicht opeen, wit.
Steel 9-12 x 1-2 cm, wit, vaak wat gebogen, rafelig-vezelig, met een tere en vergankelijke witte ring en met om de smalle knolvormige steelbasis een grijze beurs. Vlees wit. Geur onaangenaam zoetig.
Dodelijk Giftig.

Voorkomen
In loofbos en lanen (beuk, eik, berk).
Ectomycorrhizavormend.

Status
Zeer zeldzaam, Rode Lijst (Bedreigd), Meetnet.

Verwante en/of gelijkende soorten
Amanita citrina var. alba

Extra informatie
Berucht zijn de te laat ontdekte, in een gruwelijke doodsstrijd eindigende vergiftigingen met Groene knolamanieten (Amanita phalloides) (425A.jpg) of met de veel zeldzamere Kleverige knolamanieten Amanita virosa en Amanita verna. Vergiftigingen met de in hun vruchtlichamen aanwezige cyclopeptiden (amatoxinen), die de lever en nieren van het slachtoffer aantasten, treden vaak op na verwisseling van deze Amanieten met in het veld verzamelde Champignons. Hoewel de Franse arts Bastien in 1981 zou hebben aangetoond, dat een kort na het nuttigen van Groene knolamanieten op zichzelf uitgeprobeerde kuur van antibiotica, vitamine C en middelen tegen diarree als levensreddende behandeling effectief zou zijn, sterven jaarlijks nog mensen na een cyclopeptidevergiftiging.
Dezelfde gifstof komt in Mosklokjes als Galerina autumnalis (671A.jpg) (671B.jpg), Parasolzwammen als Lepiota castanea (444.jpg) en Breeksteeltjes (Conocybe) voor.

%LABEL% (%SOURCE%)